Antioksidantit – Mitä ne ovat ja mihin niitä tarvitaan?

Antioksidantit – Mitä ne ovat ja mihin niitä tarvitaan?

29.10.2020 | Nina Saine

kuva: Pixabay

Kehomme, ikuisen sodankäynnin näyttämö

Ihmisen kehossa on käynnissä jatkuva ihmissilmille näkymätön sota. Sodan osapuolina ovat vapaat radikaalit ja antioksidantit. Antioksidantit ovat sodassa nk. ”hyviksiä”, vaikkakaan sotaa ei koskaan voiteta. Emme koskaan pääse kokonaan eroon vapaista radikaaleista, sillä ne ovat aineita, joita kehossamme muodostuu jatkuvasti kehon normaaleissakin toiminnoissa ja silloinkin kun elämme mahdollisimman terveesti ja tasapainoisesti.

Oksidatiivinen stressi eli hapetusstressi

Sitä tilaa, jossa vapaita radikaaleja on paljon ja ne uhkaavat päästä voitolle, kutsutaan oksidatiiviseksi stressiksi. Oksidatiivinen stressi eli hapetusstressi uhkaa mm. silloin kun antioksidantteja puuttuu, ikäännymme, syömme epäterveellisesti, sairastumme johonkin infektioon, kehossamme on inflammaatiota eli matala-asteista tulehdusta, jos meillä on kovaa fyysistä rasitusta kuten raskasta fyysistä työtä tai urheilua tai jos meillä on kova stressi. Myös ilmansaasteet, iso lämpötilojen vaihtelu, auringon ultraviolettisäteily ja jotkut muunlaiset säteilyn lajit lisäävät vapaiden radikaalien määrää kehossa.

Vapaille radikaaleille kelpaa elimistössä kohteeksi mm. solukalvot, DNA ja immuunipuolustuksen solut. Ne vahingoittavat eräänlaisen dominoefektin lailla näitä elimistön mikroskooppisen pieniä rakenteita ja toiminnallisia yksiköitä ellei niitä pysäytetä. Liiallisesta oksidatiivisesta stressistä voi seurata heikentynyt immuunipuolustus, sairastavuuden lisääntyminen ja ennenaikaista vanhenemista ja raihnaistumista.

Antioksidantit

Antioksidantteja on monenlaisia. Osaa keho valmistaa itse, osa tulee saada elimistön ulkopuolelta ravinnosta, mutta totta kai meidän tulee saada ravinnosta ne osaset, joista elimistö valmistaa omat antioksidanttinsa. Tässä pätee siis viisaus: ”Ravitsemuksesi on vain niin hyvä kuin sen heikoimmat lenkit”. On tärkeä huolehtia kaikkien tärkeiden ravintoaineiden saannista.

Ravinnossa mm. C-vitamiini, A-vitamiini, E-vitamiini ja karotenoidit ovat antioksidantteja. Osa antioksidanteista tekevät kehossa keskenään tiimityötä, eli niitä on hyvä saada monipuolisesti.
Elimistössä on antioksidanttimolekyylejä, joiden rakenteissa on hivenaineita, kuten rautaa, seleeniä, kuparia, sinkkiä tai mangaania. Ubiqinon Q10 on antioksidanttinen molekyyli, jota keho osaa valmistaa myös itse, mutta sen määrät alkavat heikentyä jo yli 25-vuotiailla.

Antioksidanttisten entsyymien ja molekyylien rakenteissa on myös aminohappoja ja tämän vuoksi tarvitsemme ruokavaliostamme riittävästi ja myös riittävän monipuolisesti aminohappojen lähteitä eli proteiineja. Yksi mahdollinen syy antioksidanttien vajaukseen elimistössä saattaa olla heikentynyt ruoansulatus, jolloin emme välttämättä saa riittävästi ravintoaineita, vaikka ruokavalio olisi monipuolinen ja terveellinen ja jopa vaikka käyttäisimme ravintolisiä ja antioksidanttivalmisteita.

Monipuolisesta ja ravintoainetiheästä ruokavaliosta saamme myös kasviperäisiä antioksidantteja, kuten flavonoideja, jotka eivät ole varsinaisia vitamiineja tai niiden esiasteita, mutta jotka auttavat ikuisessa taistelussa vapaita radikaaleja vastaan. Näitä antioksidantteja saa mm. marjoista, neitsytoliiviöljystä, punaviinistä, yrteistä ja kaakaosta.

Lisää antioksidanteista: http://jalkeilla.blogspot.com/2015/01/oksidatiivinen-stressi-ja-antioksidantit.html

Nina Saine, ravintoterapeutti

Tuote-ehdotuksia:

Puhdas+ C-vitamiinikapselit

Foodin Pohjolan Marjat-jauhe

Puhdas+ seleeni

Foodin suklaa