Seerumit Ihonhoidossa, haastattelussa kosmetologi Marja Vesikko

Blogi

Blogi

Seerumit Ihonhoidossa, haastattelussa kosmetologi Marja Vesikko

3.3.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Seerumit kasvojen ihon hoidossa Ravintoterapeuttina minulle on itsestään selvä asia, että ulkoisten tekijöiden ja geeniperimän lisäksi myös ravitsemuksella on suuri merkitys siihen, miten ihomme voi. Tarvitsemme riittävästi vitamiineja kuten A-vitamiini, E-vitamiinia ja C-vitamiinia ihomme hyvinvoinniksi. Myös riittävä aminohappojen, rasvahappojen ja hivenaineiden saanti on ensiarvoisen tärkeää, samoin se, että juomme tarpeeksi vettä. Monet asiat, kuten sairaudet, […]

Inflammaation eli matala-asteisen tulehduksen selättäminen, osa 3

15.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Inflammaation eli matala-asteisen tulehduksen selättäminen, osa 3 Linkit sarjan muihin osiin https://www.nordicnutrishop.fi/?p=4534&preview=true https://www.nordicnutrishop.fi/?p=4537&preview=true https://www.nordicnutrishop.fi/?p=4539&preview=true https://www.nordicnutrishop.fi/valttamattomat-aminohapot-eaa-essential-amino-acids/   Ravintotekijät Rasvat ja rasvahapot, E-vitamiini, A-vitamiini Matala-asteisen kroonisen tulehduksen eli inflammaation suhteen rasvojen osalta merkitystä ei niinkään ole sillä, onko rasva eläin- vain kasviperäinen tai onko se huoneenlämmössä kovaa vai pehmeää. Inflammaation kannalta merkitystä on eniten sillä, millaisia rasvahappoja […]

Inflammaation eli matala-asteisen tulehduksen selättäminen osa 1

15.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Inflammaation eli matala-asteisen tulehduksen selättäminen, osa 1 Jos inflammaatio on sinulle entuudestaan tuntematon käsite, lue ensin tämä kirjoitus ja palaa sitten takaisin tähän juttuun: (linkki toiseen kirjoitukseen) Myrkyt Se miten matala-asteista tulehdusta voidaan ennaltaehkäistä ja välttää, liittyy olennaisesti siihen, että tunnistamme inflammaatiota aiheuttava tekijät elämässämme. Nykyisessä modernissa maailmassa mm. ympäristömyrkyiltä ei välttämättä voida aivan täysin […]

Inflammaation eli matala-asteisen tulehduksen selättäminen, osa 2

15.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Inflammaation eli matala-asteisen tulehduksen selättäminen, osa 2   linkit sarjan aikaisemmista osista, samoin antioksidanttikirjoituksen linkki https://www.nordicnutrishop.fi/valttamattomat-aminohapot-eaa-essential-amino-acids/ https://www.nordicnutrishop.fi/?p=4534&preview=true https://www.nordicnutrishop.fi/?p=4537&preview=true Ruokavalio Usein ravitsemuksen muuttaminen vähemmän inflammaatiota, kehon matala-asteista kroonista tulehdusta aiheuttavaksi kannattaa tehdä lisäämisen kautta. Lisätään niitä elementtejä, jotka auttavat hillitsemään tulehdusta. Tällöin jää jo automaattisesti vähemmän tilaa ja huomiota tulehdusta aiheuttaville tekijöille ja niiden vähentäminen on […]

Krooninen Inflammaatio eli matala-asteinen tulehdus

15.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Krooninen Inflammaatio eli matala-asteinen tulehdus? Infektio versus inflammaatio Suomen kielessä sanalla tulehdus on oikeastaan kaksi merkitystä. Infektiossa tulehduksen aiheuttajana on elimistöön päätynyt taudinaiheuttaja kuten virus, bakteeri, parasiitti tai sieni. Inflammaatio on puolestaan jostain muusta ärsykkeestä syntynyt kehon tulehdusvaste. Akuutisti kyse voi olla vaikka haavasta tai allergisesta reaktiosta. Akuuteissa tulehdusreaktioissa tulehtunut kudosalue voi mm. punottaa ja […]

Kestävyysuhreilijat ruokavalio: Maratoonarit, triathlonistit ja ultrajuoksijat

11.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Kestävyysurheilijan ruokavalio: maratoonarit, triathlonistit ja ultrajuoksijat   Optimaalinen ravintoaineiden ja energian saanti mahdollistavat parhaan mahdollisen harjoitusadaptaation – ja sitä kautta myös suorituskyvyn. Hyvä syöminen mahdollistaa kovemman harjoittelun ja nopeamman kehittymisen, tuottaa enemmän terveitä treenipäiviä, parantaa vireystasoa ja ylläpitää sopivaa kehonkoostumusta. Tavoitteellisesti harjoittelevien tulee suunnitella myös tavallista tarkemmin aterioiden koostumus ja ajoitus, jotta ruoka edistäisi parhaalla […]

Ruoka-aineiden jaottelu

11.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Ruoka-aineiden jaottelua   On olemassa erilaisia tapoja jaotella ruoka-aineita ryhmiin. Tässä niitä on jaoteltuna makroravintoaineisiin, eli proteiini- rasva ja tärkkelyslähteisiin. Lisäksi on pientä jaottelua myös muihin hiilihydraatteihin kuin tärkkelykset. Monet ruoka-aineet ovat useankin eri makroravintoaineen lähteitä, mutta tämän kirjoituksen tarkoituksena on antaa sinulle yleiskuvaa asiasta, jos se on sinulle uusi tai haluat hieman kerrata. Listaukset […]

Ruoansulatus – Mitä keho tarvitsee ruoastamme?

11.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Ruoansulatus – Mitä keho tarvitsee ruoastamme? Saamme ruoastamme erilaisia ravintoaineita. Nk. makroravintoaineet ovat proteiinit, tärkkelys ja rasva ja nk. mikroravintoaineet vitamiineja ja hiven- ja kivennäisaineita. Lisäksi saamme myös mm. erilaisia fytokemikaaleja, kuten kasviantioksidantteja ja sekä liukoisia, että liukenemattomia kuituja. Kun katsomme ruoka-aineita, on hämmästyttävää, että ne pilkkoutuvat ruoansulatuskanavassamme, keho imeyttää ne itseensä ja niistä valmistetaan […]

Ruoansulatus . Miten sitä voi tukea, osa 2.

11.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Ruoansulatus – Miten sitä voi tukea, osa 2 Linkit: https://www.nordicnutrishop.fi/ruansulatus-mite…-voi-tukea-osa-1 https://www.nordicnutrishop.fi/ruoansulatus-mit…itsee-ruoastamme/ ‎ https://www.nordicnutrishop.fi/ruoansulatus-enta-jos-se-jumittaa/ https://www.nordicnutrishop.fi/ruoansulatus-miten-se-toimii/ ‎ https://www.nordicnutrishop.fi/ruoka-aineiden-jaottelu/ ‎   Tämä osa ruoansulatussarjaa kertoo, miten ruoansulatusta voi pyrkiä tukemaan nk. yhdistelyruokavalion avulla ja miten myös säännöllisellä ruokarytmillä on tärkeä merkitys ruoansulatuksen kannalta. Yhdistelyruokavalio Erilaiset ruoka-aineet tarvitsevat ruoansulatuskanavassa hieman erilaiset olosuhteet, kuten pH-arvon. Ruokaa sulattavat entsyymit toimivat parhaalla mahdollisella […]

Ruoansulatus – Miten sitä voi tukea, osa3 – ravintolisä ja rohdoksia

11.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Ruoansulatus – Miten sitä voi tukea, osa 3 – ravintolisiä ja rohdoksia Ruoansulatusvaivat ovat olleet ihmisten riesana varmasti niin kauan, kun on ollut ihmisiäkin. Siksi ihmiset ovat myös lääkinneet ongelmaa tuhansia vuosia mm. erilaisin rohdoksin. Lisäksi on olemassa myös moderneja ravintolisiksi luokiteltuja tuotteita, kuten ruoansulatusentsyymivalmisteet. Ruoansulatuksen suhteen on hyvä myös tiedostaa erot sen suhteen millä […]

Ruoansulatus – Miten se toimii?

11.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Ruoansulatus – Miten se toimii?   (kuva ruoansulatuskanavasta, ruoansulatuskanavan eri osat) Mekaaninen ja kemiallinen ruoansulatus Ruoan tulee pilkkoutua ja sulaa elimistössämme, koska elimistö ei kykene käyttämään sen sisältämiä ravintoaineita vielä siinä muodossa, jossa ne tulevat ravinnostamme. Ruoansulatus sisältää kahdenlaista toimintaa: mekaanista ja kemiallista. Ruoansulatus alkaa mekaanisella osuudella, jossa ruoka jauhetaan suussa pienemmiksi paloiksi ennen nielaisemista. […]

Ruoansulatus – Entä jos se jumittaa?

11.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Ruoansulatus – Entä jos se jumittaa? Mihin heikentynyt ruoansulatus voi johtaa mahasuolikanavassa? Koska ruoansulatuksen tarkoitus on pilkkoa ruoka, jotta kehomme voi saada sen sisältämät ravintoaineet käyttöönsä, on selvää että heikentyneestä ruoansulatuksesta seuraa ravintopuutoksia. Siitä millaisten ruoka-aineiden pilkkoutumisessa ja imeytymisessä ruoansulatuksellisia ongelmia ilmenee voi olla seurauksena hieman erityyppisiä ravintopuutoksia tai jos ruoansulatus ”sakkaa” vähän kautta linjan, […]