Entsyymit

Entsyymit

29.10.2020 | Nina Saine

Meissä on paljon kaikkea ihmissilmälle näkymätöntä ja ihmeellistä. Elimistömme entsyymit ovat elämällemme välttämättömiä aineita. Entsyymien tehtävänä on nopeuttaa ja käytännössä mahdollistaa kehon biokemiallisia tapahtumia eli ne toimivat katalysaattoreina. Ilman entsyymejä nämä kemialliset reaktiot tapahtuisivat niin hitaasti, että elämä olisi mahdotonta.

Entsyymit ovat pääosin proteiinirakenteisia eli elimistö valmistaa niitä aminohapoista. Onkin siis tärkeää saada tähän ravinnosta riittävästi niiden raaka-ainetta eli proteiinia. Ravinnossa proteiinin lähteitä ovat mm. liha, kala, kananmunat, maitotaloustuotteet, palkokasvit, viljat, siemenet ja pähkinät. Itse asiassa juuri entsyymit, ruoansulatusjärjestelmämme ruoansulatusentsyymit, pilkkovat proteiineista aminohappoja ja pieniä kahden tai kolmen aminohapon ryppäitä eli peptidejä elimistön tarpeisiin.

Entsyymien rakenteissa on myös muita ravinnosta peräisin olevia ainesosia, joita kutsutaan entsyymien yhteydessä kofaktoreiksi. Näitä voivat olla mm. magnesium, seleeni, sinkki, kupari, rauta. Myös monet vitamiineista toimivat tärkeinä entsyymijärjestelmän osina.

On entsyymitoiminnan kannalta tärkeää, että ravitsemus on riittävää ja ruokavalio on terveellistä ja monipuolista. Lisäksi ruoansulatuksen on toimittava hyvin, jotta saat kaikki elimistösi, myös entsyymitoimintasi kannalta tärkeät ravintoaineet. Ravintolisät eivät korvaa monipuolista hyvää ruokavaliota, mutta ne voivat nimensä mukaisesti toimia ruokavalion lisänä varmistamassa ravintoaineiden saantia. Mm. stressi, sairaudet, ikä ja jotkut lääkitykset saattavat lisätä ravintoaineiden tarvetta ja heikentää ruoansulatusta.

Entsyymejä on olemassa tuhansia erilaisia ja ne kaikki toimivat elimistössä juuri tietyllä tavalla. Ne saattavat ottaa pois tai lisätä jonkin osan johonkin aineeseen tai hajottaa, muuttaa, rakentaa, aktivoida tai inaktivoida aineita. Entsyymit toimivat optimaalisesti juuri tietynlaisissa oloissa, kuten tietynlaisissa lämpötiloissa, suolapitoisuuksissa ja happamuusasteissa. Tämä on syynä mm. siihen miksi hyvin korkea yli 40 asteen kuume, samoin kuin hypotermia eli epänormaalin alhainen ruumiinlämpö ovat haitallisia tai jopa vaarallisia keholle ja miksi mm. eräät ruoansulatusentsyymit toimivat pH:n eli happamuusasteen vuoksi parhaiten juuri tietyssä kohtaa ruoansulatuskanavaa.

Nina Saine, ravintoterapeutti