NAC eli N-asetyylikysteiini

NAC eli N-asetyylikysteiini

18.11.2020 | Teemu Silvennoinen

N-asetyylikysteiini on kysteiini-aminohapon johdos, jota saamme ravinnosta. Tämän lisäksi keho pystyy valmistamaan sitä myös itse, joskin tämä kyky saattaa heiketä joissain sairaudentiloissa, kuten munuais- ja maksasairauksissa. NAC:a ei ole kehossa välttämättä riittävästi saatavissa, jos sen tai sen sisältämän kysteiinin tarve on kasvanut, jos emme saa tarpeeksi proteiinia ruoasta tai jos syömämme proteiini ei sula ruoansulatuselimistössämme tarpeeksi tehokkaasti.

NAC, tehokas antioksidantti ja glutationin lähtoaine

NAC toimii elimistössä antioksidanttina ja kykenee eliminoimaan mm. superoksidi- ja hydroksyyliradikaaleja, kuten myös vetyperoksidia, jotka ovat kehollemme tuhoisia oksidatiivista stressiä tuottavia radikaaleja. Lue tästä lisää antioksidanteista: (linkki)

NAC. on myös lähtöaine glutationille, jonka rakenteessa on glysiiniä, kysteiinia ja glutamiinihappoa. NAC:n sisältämä kysteiini on aminohappo, josta tulee tavallisesti ensimmäisenä pulaa silloin kun elimistön on tarpeen valmistaa lisää glutationia. Kysteiiniä on myös mm. ihon, hiusten ja kynsien rakenteissa.

Glutationi on peptidimolekyyli, joka toimii sekä antioksidanttina, että konjuganttina. Konjuganttina toimiminen tarkoittaa glutationin kohdalla sitä, että se kykenee auttamaan maksaa poistamaan tiettyjä rasvaliukoisia poiseritettäviä aineita. Toisin sanoen glutationi on osa maksan myrkynpoistojärjestelmää.

NAC käyttö lääkkeellisesti ja itsehoitoon

N-asetyylikysteiiniä eli NAC:a käytetään lääketieteessä hoidettaessa erilaisia myrkytystiloja kuten särkylääke parasetamolista aiheutuneita myrkytyksiä tai tiettyjä sienimyrkytyksiä. Lisäksi sitä käytetään joidenkin keuhkosairauksien hoidossa.

NAC:sta ei saa esittää terveysväittämiä, mutta jotkut käyttävät NAC:a itsehoidollisesti hajottamaan sitkeää limaa. NAC:lla on kyky hajottaa elimistössä tietynlaisia rikkiyhdisteitä sisältäviä molekyylejä ja tämän vuoksi se siis hajottaa mm. limaa, mikrobien muodostamia limamaisia biofilmejä ja pieniä verisuonitukoksia.

Tutkimusta

NAC:n käyttöä on tutkittu mm. influenssan ja keuhkoinfektioiden ehkäisemisessä ja hoidossa, alzheimerin taudin ehkäisyssä ja mielenterveysongelmien hoidossa. Hiljattain sen käyttöä on Suomessakin tutkittu myös krapulan hoidossa, koska sen sisältämä kysteiini kykenee eliminoimaan alkoholin juonnin yhteydessä muodostuvaa asetaldehydiä.

Tätä kirjoitettaessa NAC:n käyttöön on kohdistunut kiinnostusta myös korona-viruksen, tarkemmin sanottuna SARS-CoV-2-viruksen aiheuttaman COVID-19 infektion hoidossa liittyen sen kykyyn hajottaa limaa ja hyytynyttä verta, samoin kuin sen kykyyn toimia tehokkaana antioksidanttina. Infektiot tuottavat kehoon oksidatiivista stressiä ja lisäävät antioksidanttien kulutusta ja tarvetta.

Nina Saine, ravintoterapeutti
Tutustuttavaksi:

Helsingin Yliopisto: ”Aminohappo vähensi krapulaoireita”
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/luonnontieteet/aminohappo-vahensi-krapulaoireita

MedCram Youtube-kanava: NAC ja COVID-19
https://www.youtube.com/watch?v=Dr_6w-WPr0w

MedCram. Youtube-kanava: NAC ja verisuonitukokset
https://www.youtube.com/watch?v=kK-DNyKnb5c

Psychology Today: NAC, the amino acid turns psychiatry on it’s head
https://www.psychologytoday.com/us/blog/heal-your-brain/201810/nac-the-amino-acid-turns-psychiatry-its-head

Tardiolo, Bramanti, Mazzon, “Overview on the Effects of N-acetylcysteine in Neurogenerative Diseases, 2018
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320789/