Oliiviöljy, kookosöljy ja ghee – Hyvät perusrasvat ruoanlaitossa

Oliiviöljy, kookosöljy ja ghee – Hyvät perusrasvat ruoanlaitossa

29.10.2020 | Nina Saine

Mihin rasvaa tarvitaan?

  • Rasva tuo ruokaan hyvää makua ja koostumusta nautinnoksemme ja iloksemme
  • Rasva on energianlähde. Muita energianlähteitä ruokavaliossamme ovat hiilihydraatit ja proteiinit.
  • Rasva auttaa yhdessä muiden ruoka-aineiden kanssa pitämään meidät kylläisinä aterioiden välillä, mutta tärkkelykseen tai sokeriin painottuva ruokavalio, jossa on liian vähän rasvaa, proteiinia ja kuituja voi pitää nälkää heikommin, vaikka elimistö saisikin tarpeeksi energiaa. Tämä johtuu mm. ravinnon hormonaalisesta ja verensokerivaikutuksesta.
  • Rasva voi yhdessä riittävän veden ja kuidun saannin, liikunnan ja säännöllisen ateriarytmin lisäksi auttaa ehkäisemään ummetusta.
  • Rasvojen sisältämillä rasvahapoilla ja niiden keskinäisillä suhteilla on tärkeä merkitys kehomme biokemiassa. Rasvahappoja ja niiden hyvää tasapainoa tarvitaan mm. hormonitoiminnassa, hermoston toiminnassa, immuunipuolustuksessa, solujen välisessä viestinnässä, tulehdusreaktioiden säätelyssä ja solukalvojen rakenteissa. Niillä on osansa myös mielialamme säätelyssä ja muutenkin aivojen toiminnassa.
  • Myös iho, limakalvot ja mahasuolikanavan pintakerrokset tarvitsevat rasvahappoja.
kuva:Pixabay

Vanha jako koviin ja pehmeisiin rasvoihin ei sellaisenaan toimi terveyden edistämisessä, eivätkä esimerkiksi kaikki kasviperäiset huoneenlämmössä juoksevat rasvat ole isoina määrinä suhteessa muihin rasvalaatuihin kehon terveydelle suotuisia. Esittelen tässä nyt muutaman perusrasvanlähteen, jotka ovat hyviä ruoanlaittoon:

Neitsytoliiviöljy

Luomulaatuinen neitsytoliiviöljy toimii hyvin määrällisessä mielessä pääöljynlähteenä ruokavaliossa. Parasta mahdollista öljyä ei välttämättä kannata käyttää ruoissa, jotka vaativat kuumentamista. Kuumennus voi tuhota valtaosan öljyn arvokkaista kasviantioksidanteista, joihin sen tutkitut terveysedut hyvin todennäköisesti pitkälti perustuvat. Paistolämpötiloihin sopivat paremmin mm. kookosöljy, voi tai kirkastettu voi eli ghee. Oliiviöljy sisältää runsaasti nk. omega 9-rasvahappoa, joka katsotaan biokemiallisessa mielessä nk. neutraaliksi rasvahapoksi. Se on vakaampi eli ei pilaannu niin herkästi kuin mm. monet siemenöljyt, eikä sillä ole elimistössä matala-asteista tulehdusta lietsovaa vaikutusta. Neitsytoliiviöljyä on loistava käyttää mm. salaattien ja raasteiden kanssa tai suoraan valmiisiin ruoka-annoksiin kuten keittoihin. Käytä oliiviöljyä myös itsetehtyihin tahnoihin, salsoihin ja cuocamoleen.

Neitsytkookosöljy

Laadukas neitsytkookosöljy on maukas antimikrobisiakin ominaisuuksia sisältävä ja kuumentamista hyvin kestävä öljy. Sen rasvahappokoostumuksessa on hyvin vähän tai ei juuri lainkaan tulehdusvaikutuksia kehossa liiallisesti saatuna lisääviä monityydyttymättömiä rasvahappoja kuten arakidonihappo tai linolihappo. Kookosöljy sisältää myös mm. suolistoterveydelle hyödyllisiä keskipitkäketjuisia rasvahappoja kuten kapryylihappoa.

Ghee eli kirkastettu voi

Ghee on voita, josta on poistettu voin proteiiniosa. Se on voita paremmin säilyvä ja herkullinen erinomaisesti paistamiseen soveltuva rasva. Monet, jotka kestävät heikohkosti maitotuotteita, sietävät kuitenkin gheetä, mutta kaikkein herkimmille maitoproteiiniallergisille se ei välttämättä sovi. Sekä gheetä, että kookosöljyä voi käyttää ruoanvalmistuksessa sekä suolaisissa, että makeissa ruoissa ja ne soveltuvat myös erinomaisesti itämaisten ruokien valmistamiseen.

Nina Saine, ravintoterapeutti

Tuote-ehdotuksia:

Foodinin Extra virgin oliiviöljy

Foodinin Ghee (valmistukseen käytetty lajinmukaisesti ruoholla ruokittujen lehmien maitoa)

Puhdas+ Premium kookosöljy