Raudanpuutos – Rauta kehossa ja ruokavaliossa

Raudanpuutos – Rauta kehossa ja ruokavaliossa

18.11.2020 | Teemu Silvennoinen

Raudanpuutoksesta, sen diagnostiikasta ja hoidosta on puhuttu paljon viime vuosina, mutta miksi me tarvitsemme rautaa ja miten saamme rautaa ruoastamme?

Veren punasolujen hemoglobiiniproteiiniin sitoutunut rauta kuljettaa mukanaan ilmasta keuhkojemme kautta sisäänhengitettyä happea kehomme soluille. Soluissa happi osallistuu mitokondrio-nimisissä soluelimissä eli solun pienissä toiminnallisissa osasissa energian muodostamiseen. Hapen saannin väheneminen väsyttää ja heikottaa, kun energiaa ei muodostu tarpeeksi. Siksi myös raudanpuutos väsyttää, koska hapelta ikään kuin puuttuu taksikyytejä (rautaa) keuhkoista sydämen kautta verisuonia pitkin soluille.

Rauta voi toimia elimistössä sekä hapettajana, että pelkistäjänä riippuen missä muodossa se on tai mihin aineeseen se on sitoutunut ja missä kohtaa kehoa se sijaitsee. Rautaa on katalaasi-nimisen entsyymin rakenteessa ja tämä entsyymi on antioksidantti. Lue lisää antioksidanteista ja entsyymeistä täältä. Monet muutkin entsyymit sisältävät rautaa. Lisäksi rautaa tarvitaan siinä prosessissa, jossa elimistö tuottaa kilpirauhashormoneja.

Raudan lähteet ruokavaliosta

Ruoasta saamme ainakin pieniä määriä rautaa eri ruuista, joten monipuolisuus on valttia. Mainittakoon tässä kuitenkin erikseen maksa, punainen liha, kananmunat, äyriäiset, vihreät lehtivihannekset ja nokkonen. Koska raudan toiminta elimistössä ei ole kiinni pelkästään itse raudasta, vaan mm. myös B-vitamiineista, aminohapoista ja hivenaineista, raudankin kohdalla monipuolinen ruokavalio ja riittävän hyvin toimiva ruoansulatus ovat merkityksellisiä asioita. C-vitamiini edistää kasviperäisen raudan imeytymistä.

Hyvä ravintoaineiden saanti edistää raudan ”kuljettimien”, punasolujen tervettä muodostumista luuytimissä ja Raudan kuljettamiseen, siirtoon ja varastoitumiseen osallistuvien proteiinien valmistusta maksasta.

Kahvin, teen ja maitotuotteiden nauttiminen samalla aterialla rautapitoisten ruokien kanssa voi haitata raudan imeytymistä suolistosta elimistöön. Ruoka-aineiden ilmoitettu ravintoainepitoisuus ei aina edusta suoraan sitä miten hyvä lähde esimerkiksi raudalle kyseinen ruokaaine on. Ruoka-aineessa kuten viljoissa, pähkinöissä tai palkokasveissa on luonnostaan ainesosia, jotka heikentävät hivenravintoaineiden imeytymistä, joskin mm. liotus, idätys tai fermentointi saattavat parantaa näiden ruoka-aineiden imeytyvyyttä mahasuolikanavasta.

Nina Saine, ravintoterapeutti

Lue myös:

Raudanpuutos – oireet ja syyt

Tuote-ehdotuksia:

Foodin viherjauheseos:

Jerkku-kuivalihat: