Ruansulatus – Miten sitä voi tukea, osa 1

Ruansulatus – Miten sitä voi tukea, osa 1

10.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Ruoansulatus – Miten sitä voi tukea, osa 1

Voimme omassa arjessamme tukea ruoansulatustamme monellakin eri tavalla. Tässä muutamia käytännöllisiä vinkkejä nimenomaan syömiseen liittyen. Toisessa osassa käsitellään aihetta vielä hieman lisää ja kolmannessa osassa esitellään joitain tuotteita ja yrttejä, joista voi olla apua ruoansulatuksen tukemisessa.

Ympäristön ja olosuhteiden huomioiminen

Koska stressi, kiire, vihaisuus ja mielipaha haittaavat ruoansulatusta, pyri syömään kaikessa rauhassa miellyttävässä ja rauhallisessa ympäristössä. Hermostuneena tai stressaantuneena kannattaa ehkä pyrkiä rauhoittamaan itsensä, kunnes syö. Vältä syömässä meluisassa, pahanhajuisessa ja epäsiistissä tilassa, jossa on pahantuulisia ja riitaisia tai mykkäkoulua pitäviä ihmisiä. Visuaalisesti ja äänimaailmaltaan, samoin tuoksumaailmaltaan miellyttävä ympäristö edistää ruoansulatusta, samoin hyvässä seurassa syöminen.

Hyvä pureskelu

Jos hotkit ruoan nopeasti ja nielaiset sen alas käyttämällä apuna jotakin juomaa, koska ilman sitä huonosti pureskeltu ruoka ei menisi alas, saatat pian kärsiä erilaisista vatsaoireista. Tällainen tapa voi johtaa jopa ravintopuutokseen, vaikka syömäsi ruoka olisikin terveellistä. Miksi? Kahdestakin syystä:

1. Ruoansulatus alkaa jo suusta. Sylki sisältää mm. amylaasia, joka aloittaa tärkkelyksen pilkkomisen ja se sisältää pieniä määriä myös muita ruoka-aineita pilkkovia entsyymejä kuten rasvaa pilkkovaa lipaasia.

2. Se mitä hampaamme tekevät suussa ruoallemme, on tärkeä mekaaninen osa ruoansulatusta. Hampaat jauhavat ruokaa pienemiksi paloiksi lisäten näin sitä pinta-alaa, johon ruoansulatusnesteet pääsevät alempana ruoansulatuskanavassa hyvin käsiksi. siellä ne pilkkovat ruokapartikkeleita edelleen pienemmiksi ja lopulta siihen muotoon, että ravintoaineet voivat imeytyä ruoansulatuskanavasta kehomme käyttöön.

Liiallisen nesteen nauttimisen välttäminen aterioilla

Vesi on laimentava tekijä. Jos juomme isoja määriä nestettä aterioiden yhteydessä, tämä voi häiritä ja hidastaa ruoansulatusta varsinkin sen osalta mitä mahalaukussa tapahtuu. Myös hyvin kylmät juomat isoina määrinä voivat olla ongelmallisia ruoansulatuksen kannalta. Nesteen tankkaaminen on hyvä ajoittaa pääosin päivän aikana aterioiden väleihin. Aterioiden yhteydessä juomaa voi olla hyvä olla korkeintaan pieni lasillinen.

Hedelmien syöminen vain tyhjään mahaan

Hedelmien sulaminen alkaa syljen entsyymien ansiosta jo suussa. Niiden kuuluu sulaa melko nopeasti ja mitä nopeammin ne pääsevät mahalaukusta eteenpäin ohutsuoleen, sen vaivattomammin ne sulavat. Sen sijaan jos ne jäävät mahalaukussa pitkäksi ajaksi ”nalkkiin” tuhdimman ruokamassan kanssa, ruokamassa alkaa niiden vaikutuksesta käymään ja saatat saada vatsavaivoja kuten turvotusta, vatsakipua, ripulia ja ilmavaivoja.

Voit testata tätä kokeilemalla mikä ero olossasi on sen mukaan, syötkö hedelmän heti aterian jälkeen jälkiruoaksi vai puoli tuntia ennen ruokailua tyhjään mahaan siten että edellisestä ruokailusta on kulunut useita tunteja ja olet jo kunnolla nälkäinen. Älä käytä kokeiluun banaania, sillä se sulaa hieman hitaammin. Monien vatsat eivät myöskään siedä kovin hyvin sitä, että esimerkiksi salaatissa on omenaa tai porkkanaraasteen seassa ananasta.

Nina Saine, ravintoterapeutti