Ruoansulatus – Entä jos se jumittaa?

Ruoansulatus – Entä jos se jumittaa?

11.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Ruoansulatus – Entä jos se jumittaa?

Mihin heikentynyt ruoansulatus voi johtaa mahasuolikanavassa?

Koska ruoansulatuksen tarkoitus on pilkkoa ruoka, jotta kehomme voi saada sen sisältämät ravintoaineet käyttöönsä, on selvää että heikentyneestä ruoansulatuksesta seuraa ravintopuutoksia. Siitä millaisten ruoka-aineiden pilkkoutumisessa ja imeytymisessä ruoansulatuksellisia ongelmia ilmenee voi olla seurauksena hieman erityyppisiä ravintopuutoksia tai jos ruoansulatus ”sakkaa” vähän kautta linjan, ravintopuutoksia voi ilmaantua ajan myötä laajastikin.

Heikentynyt ruoansulatus voi johtaa tilaan, jota kutsutaan ärtyneen suolen oireyhtymäksi. Ärtyneen suolen oireyhtymän taustasyyt yksilöiden välillä voivat vaihdella hyvin paljon, joten oireyhtymä on yleisnimitys joukolle yleisiä vatsaoireita, joihin voi liittyä mm. turvotusta, vatsakipua, ilmavaivoja, ripulia, ummetusta, ja tihentynyttä ulostustarvetta.

Heikosti sulanut ruokamassa suolistossa ärsyttää suolen seinämää ja voi aikaansaada jopa kroonista tulehdusta ja lisääntynyttä ohutsuolen sisäisen pintasolukerroksen eli epiteelin läpäisevyyttä. Huonosti voiva suolen pinta voi pilkkoa ja imeyttää ruokaa heikosti, mutta päästää läpi elimistöön sellaista, jota sinne ei normaalisti kuuluisi, kuten puutteellisesti pilkkoutuneita ruokapartikkeleita, mikrobeja ja toksiineja. Tilaa kutsutaan ohutsuolen hyperpermeabiliteetiksi, kansanomaisesti ilmaistuna vuotavan suolen oireyhtymäksi.

Heikentynyt ruoansulatus aikaansaa myös ihmisen hyvinvoinnin ja terveyden kannalta ensiarvoisen tärkeän suolistomikrobiston eli mikrobiomin epätasapainotiloja. Näissä tiloissa joitakin mikrobikantoja kuten bakteereja voi olla vähänlaisesti tai jopa puuttua ja joitakin saattaa olla puolestaan liian suuria määriä. Joskus suolistoa on alkanut kansoittaa joukko ”pahisbakteereja”, jotka eivät kuuluisi sinne ainakaan isossa määrin ja toisinaan invaasion aiheuttajina voivat olla hiivat tai loiset. Mikrobistoa voi olla myös siellä, minne se ei normaalisti isoissa määrin kuuluisi eli ohutsuolessa paksusuolen sijaan.

On huomionarvoista myös tietää, että aina heikentynyt ruoansulatus ei ilmoita itsestään millään mahasuolikanavan oireilla tai voit olla niin tottunut erilaisiin pieniin oireisiin, ettet oikeastaan enää kiinnitä niihin juurikaan huomiota.

Vaikutukset muualle elimistöön

Ravintopuutosten vaikutukset heikentävät yksilöä monellakin tavoin ja saattavat vaikuttaa kaikkiin elimistön säätelyjärjestelmien osiin: hormonitoimintaan, hermoston toimintaan ja immuunipuolustukseen. Ravintopuutokset voivat linkittyä myös mm. ennenaikaiseen vanhenemiseen, rappeumasairauksien ja elintasosairauksien syntyyn ja lisääntyneeseen oksidatiiviseen stressiin, kuten myös matala-asteiseen tulehdukseen eli inflammaatioon, allergioihin, yliherkkyyksiin, iho-ongelmiin, ongelmiin aistielimissä, fertiliteetissä, kuukautiskierrossa ja mm. heikentyneisiin ihoon, kynsiin ja luustoon.

Toki mahasuolikanavan terveyteen ja hyvinvointiin, samoin kun ihmisen terveyteen laajemminkin vaikuttavat hyvin monenlaiset tekijät. Ruoansulatukselliset tekijät ovat kuitenkin paljon merkittävämmässä osassa kuin moni ajatteleekaan. Sen sijaan että vaivoja ja sairauksia hoidettaisiin vain oireenmukaisesti ja pintapuolisesti, kokonaisvaltaiseen itsestään huolehtimiseen olisi hyvä liittää mukaan myös pyrkimys pitää huolta ruoansulatuksesta.

Nina Saine, ravintoterapeutti

(lue lisäksi muut ruoansulatuskirjoitukset ja lisäksi antioksidanttikirjoitus ja inflammaatiokirjoitus)