Ruoansulatus – Mitä keho tarvitsee ruoastamme?

Ruoansulatus – Mitä keho tarvitsee ruoastamme?

11.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Ruoansulatus – Mitä keho tarvitsee ruoastamme?

Saamme ruoastamme erilaisia ravintoaineita. Nk. makroravintoaineet ovat proteiinit, tärkkelys ja rasva ja nk. mikroravintoaineet vitamiineja ja hiven- ja kivennäisaineita. Lisäksi saamme myös mm. erilaisia fytokemikaaleja, kuten kasviantioksidantteja ja sekä liukoisia, että liukenemattomia kuituja.

Kun katsomme ruoka-aineita, on hämmästyttävää, että ne pilkkoutuvat ruoansulatuskanavassamme, keho imeyttää ne itseensä ja niistä valmistetaan kaikkea mistä koostumme, niin kehon rakenteita kuin sen toiminnallisia biokemiallisia yksiköitäkin. Olemme erilaisista molekyyleistä, vedestä, soluista, kudoksista, elimistä ja elinjärjestelmistä koostuvia monimutkaisia biologisia kokonaisuuksia pitkälti sen kautta että äitimme on ensin saanut ruokaa, jonka avulla olemme voineet kehittyä hänen kohdussaan. Sen jälkeen olemme saaneet ravintoa itsenäisinä olentoina ja kasvaneet ja kehittyneet siihen vaiheeseen, jossa juuri sinäkin olet nyt tätä lukiessasi.

Ei ole siis ollenkaan vähäpätöinen asia millaisella ruoalla ravitsemme itseämme. Syömällä terveellisesti ja monipuolisesti mahdollistamme aika ihmeellisen biologisen koneiston käynnissä ja toiminnassa pitämisen.

Makroravintoaineet

Keho kykenee käyttämään makroravinteita energianlähteenään, mutta niillä on myös muitakin tarkoituksia kehossa. Ravintorasvoista pilkotut erilaiset rasvahapot ovat elimistössämme mm. osana solukalvojen rakennetta, immuunipuolustusta, hermostoa kuten aivoja ja osana hormonijärjestelmää.

Proteiineista kehon ruoansulatusjärjestelmä pilkkoo aminohappoja ja aminohappojen pieniä ryppäitä, peptidejä. Aminohappoja on kehon rakenteissa ja myös veren kuljettajaproteiinit, elimistön entsyymit, hermovälittäjäaineet ja osa hormoneista ovat aminohapporakenteisia, eli proteiineja.

Tärkkelys tai sokeri eivät ole kehon toiminnalle aivan välttämättömiä eli ilman niitäkin selviää, sillä keho pystyy tuottamaan sokerirakenteisia molekyylejä ja energiaa myös ilman että tärkkelystä tai sokeria tulee ruoasta. Toki tärkkelystä ja sokeria sisältävissä ruoka-aineissa on myös mikroravintoaineita silloin kun ruoka-ainetta ei ole käsitelty sellaiseksi, että sen nk. ravintoainetiheys on hyvin heikko. Tärkkelys ja eri sokerit pilkotaan ruoansulatuksessa yhden sokerimolekyylin yksiköiksi, jotka maksa muuntaa glukoosiksi ellei imeytyvä sokerimolekyyli ole sitä jo valmiiksi.

Keholla on kyky varastoida ylimääräinen energia maksan ja lihasten glykogeenivarastoihin ja rasvaksi rasvakudoksiin.

Osa kivennäis- ja hivenaineista ovat luuston, hiusten, kynsien ja hampaiden rakennusaineita. Osa kivennäisaineista ovat myös elektrolyyttejä, joilla on säätelytehtäviä lihasten ja hermoston toiminnassa ja mm. neste- ja suolatasapainossa. Hivenaineita on myös antioksidanttijärjestelmässä ja osana muuta kehon biokemiaa. Samoin on myös vitamiinien laita. Vitamiineilla on kehossa tärkeä osa antioksidanttijärjestelmässä, mutta ne osallistuvat myös mm. energian tuottamiseen ja immuunipuolustukseen.

 

Nina Saine, ravintoterapeutti

Lue lisää antioksidanteista (linkki)http://www.nordicnutrishop.fi/antioksidantit-m…-niita-tarvitaan/
Lue lisää entsyymeistä (linkki)http://www.nordicnutrishop.fi/biomedin-uusi-ru…entsyymivalmiste/
Lue lisää ruoansulatuksesta (linkit)http://www.nordicnutrishop.fi/ruansulatus-mite…-voi-tukea-osa-1/
Ruokien jaottelua (linkki) http://www.nordicnutrishop.fi/ruoka-aineiden-jaottelu/