Ruoansulatus . Miten sitä voi tukea, osa 2.

Ruoansulatus . Miten sitä voi tukea, osa 2.

11.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Ruoansulatus – Miten sitä voi tukea, osa 2

Linkit:

http://www.nordicnutrishop.fi/ruansulatus-mite…-voi-tukea-osa-1

http://www.nordicnutrishop.fi/ruoansulatus-mit…itsee-ruoastamme/

http://www.nordicnutrishop.fi/ruoansulatus-enta-jos-se-jumittaa/

http://www.nordicnutrishop.fi/ruoansulatus-miten-se-toimii/

http://www.nordicnutrishop.fi/ruoka-aineiden-jaottelu/ ‎

 

Tämä osa ruoansulatussarjaa kertoo, miten ruoansulatusta voi pyrkiä tukemaan nk. yhdistelyruokavalion avulla ja miten myös säännöllisellä ruokarytmillä on tärkeä merkitys ruoansulatuksen kannalta.

Yhdistelyruokavalio

Erilaiset ruoka-aineet tarvitsevat ruoansulatuskanavassa hieman erilaiset olosuhteet, kuten pH-arvon. Ruokaa sulattavat entsyymit toimivat parhaalla mahdollisella tavalla juuri tietynlaisissa olosuhteissa. Tämän vuoksi haasteellisinta voi olla sulattaa ateria, joka sisältää sekä tärkkelystä, proteiinia, että rasvaa. Esimerkkinä vaikkapa lehtipihvi, maustevoi, iso kansa ranskalaisia perunoita ja muutama salaatin, kurkun ja tomaatin pala lautasen reunalla.

Yhdistelysäännössä vältetään syömästä samalla aterialla tärkkelystä ja proteiinia ja huomioidaan myös ruoan sulamiseen ja mahalaukun tyhjenemiseen aterian jälkeen kuluva aika. Proteiiniaterian jälkeen odotetaan hieman kauemmin, esimerkiksi viisi tuntia, kunnes syödään tärkkelystä sisältävää ruokaa ja tärkkelysaterian (jolla ei siis ole proteiinipitoisia ruoka-aineita) jälkeen odotetaan n. kolme tuntia kunnes syödään proteiiniateriaa.

Yhdistelyruokavalion mukaan siis lehtipihvi maustevoilla syötäisiin vaikkapa ison salaatin ja höyrytettyjen parsakaalin kukintojen kanssa ja ranskanperunat esimerkiksi raasteen ja marjojen kanssa. Vihanneksia ja marjoja voi olla kaikilla aterioilla.

Jos ruoansulatus toimii melko hyvin eikä ole sen kummempia vatsavaivojakaan, sopii terveelle ihmiselle toki myös sulattaa raskaampikin ateria. Yhdistelyruokavalio voi kuitenkin olla kokeilemisen arvoinen tilanteissa joissa ruoansulatus on heikentynyt. Ainakin sitä voi kokeilla esimerkiksi lievissä vatsavaivoissa, mutta vatsavaivojen jatkuessa tulee tietenkin hakeutua lääkärin vastaanotolle. Yhdistelyruokavalion hyödyt alkavat usein ilmetä parempana olona vatsassa jo muutamassa päivässä ja monet raportoivat erilaisten mahasuolikanavan oireiden vähenemisestä tai jopa lakkaamisesta.

”Yhdistelysääntö” ruokavaliossa ei ole uusi keksintö. Sen toi aikoinaan 90-luvulla tunnetuksi mm. kirjan Syön hyvin siksi laihdun-kirjoittaja Michel Montignac. Yhdistelyruokavaliota voi käyttää hyödyksi myös painonhallinnassa siten, että tärkkelystä sisältäviltä aterioilta rajoitetaan rasvan käyttöä ja tärkkelyslähteet valitaan niiden joukosta, jotka kohottavat verensokeria vähemmän kuin esimerkiksi peruna, valkojauhot tai valkoinen riisi. Sokeria vältetään.

Ruokarytmi.

Harvoin tulee ajatelleeksi, että säännöllinen ruokarytmi ei vaikuta vain mm. jaksamiseen ja painonhallintaan, vaan myös ruoansulatukseen. Kun ei jätä aterioita väliin, mutta ei kuitenkaan puputa joka välissä pitkin päivää ja kun koostaa ateriat monipuolisiksi, terveellisiksi ja hyvin nälkää pitäviksi, tämä tahdistaa myös ruoansulatusta.

Kehomme ruokarytmi liittyy tietyssä mielessä mm. hermostollisesti ja hormonaalisesti yhteen myös vuorokausirytmimme kanssa ja tiedämme, että hermostollisessa ja hormonaalisessa toiminnassa yksi pieni muutos voi sekä hyvässä, että pahassa vaikuttaa koko ”orkesterin”, eli monimutkaisen upean biologisen koneen, kehomme toimintaan.

Nina Saine, ravintoterapeutti