Ruoansulatus – Miten sitä voi tukea, osa3 – ravintolisä ja rohdoksia

Ruoansulatus – Miten sitä voi tukea, osa3 – ravintolisä ja rohdoksia

11.2.2021 | marja.vesikko@gmail.com

Ruoansulatus – Miten sitä voi tukea, osa 3 – ravintolisiä ja rohdoksia


Ruoansulatusvaivat ovat olleet ihmisten riesana varmasti niin kauan, kun on ollut ihmisiäkin. Siksi ihmiset ovat myös lääkinneet ongelmaa tuhansia vuosia mm. erilaisin rohdoksin. Lisäksi on olemassa myös moderneja ravintolisiksi luokiteltuja tuotteita, kuten ruoansulatusentsyymivalmisteet.

Ruoansulatuksen suhteen on hyvä myös tiedostaa erot sen suhteen millä keinoin pyritään rauhoittamaan vatsaa, kun se oireilee akuutisti. Se ei ole välttämättä varsinaista ruoansulatuksen tukemista. Näitä keinoja on mm. piihappogeeli, juotava savi tai vanhan kansan konstina pari ruokalusikallista yrttilikööriä (en suosittelisi tätä alaikäisille, jatkuvaan käyttöön, enkä henkilöille, joilla on ongelmia alkoholin käytön suhteen).

monet yrtit vaikuttavat suoranaisesti itse ruoansulatukseen ja sen lisäksi niillä saattaa olla myös mm. antimikrobisia vaikutustapoja eli bakteereja ja viruksia tappavia ominaisuuksia. Suomessa tiedetään fenkolia käytetyn erilaisten vatsavaivojen kuten ilmavaivojen hoitoon jo pitkään. Jokaisessa kulttuurissa ja maantieteellisessä ympäristössä on omat kansanperinteestä kumpuavat hoitoperinteensä siellä, missä ihmisiäkin asuu. Ympäri maailmaa on olemassa erilaisia yrttejä, joista on tehty myös yhdistelmävalmisteita moderneihin käyttötarkoituksiin. Monet näistä yrteistä ovat olleet paikallisesti käytössä satoja, jopa tuhansia vuosia.

Erilaisia ”vatsayrttejä” ovat mm. lääkealoe, valkosipuli, inkivääri, sianpuolukka eli Uva ursi, berberiini, rosmariini, piparminttu, fenkoli, oregano ja greipinsiemenöljy. Monia yrttejä käytetään nykyään muutaman viikon välein kierrätettävinä erilaisina kombinaatioina funktionaalisessa lääketieteessä mm. hoitamaan ohutsuolen bakteerien tai hiivojen liikakasvua.

Jos sappea ei erity riittävästi, se voi aiheuttaa ongelmia rasvan ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisessä ja johtaa heikentyneeseen kykyyn sietää rasvaisia ruokia. Tämä voi ilmetä mm. kelluvina ulosteina ja rasvaripulina. Ruoka-aineena lesitiini voi auttaa sappinesteen muodostumisessa ja sapen muodostumista tukevia yrttejä ovat mm. latva-artisokka ja piparminttu. Kipua tuottavissa sappivaivoissa on toki aina käännyttävä lääkärin puoleen.

Myös maksan hyvä toiminta on tärkeää ruoansulatuksen kannalta. Ravitsemuksellisesti maksa tarvitsee ruoasta mm. proteiineja, hivenaineita ja vitamiineja. Tarvitaan siis kokonaisvaltaista hyvää ravitsemustilaa. Yleisesti tunnettuja maksan toimintaa tukevia yrttejä ovat mm. voikukanjuuri ja maarianohdake.

Ruoansulatusongelmien taustalla on usein myös puutteellinen suolahapon tuotanto. Sitä varten on saatavilla myös proteiiniaterioilla käytettäviä suolahappovalmisteita. Niitä ei tosin tule käyttää, jos ruoansulatuskanava on akuutisti. Kaisa Jaakkola on kirjoittanut aiheesta hyvin ansioituneesti ja tyhjentävästi: https://www.kaisajaakkola.com/2012/02/vatsahappotesti/

Hyvä ruoansulatusentsyymivalmiste voi olla kullanarvoinen tilanteessa, jossa on ongelmia ruoan sulamisessa. Laadukas valmiste sisältää useita erilaisia entsyymejä, jotka auttavat pilkkomaan sekä proteiinia, rasvaa, että hiilihydraatteja. Tällaisia tuotteita käytetään tarpeen mukaan joskus muutamia viikkoja, joskus jopa kuukausia tai vuosia. Ne otetaan ruokailujen yhteydessä.

Nina Saine, ravintoterapeutti

Tuote-ehdotuksia:

Solgar ruoansulatusentsyymit
http://www.nordicnutrishop.fi/tuotteet/painonhallinta/solgar-digestive-entsyme-100tbl-ruoansulatus-entsyymi/

Nordic Health monivitamiini:
http://www.nordicnutrishop.fi/tuotteet/vitamiinit/monivitamiini/nordic-health-multivit-monivitamiinisuihke/